Resetiranje lozinke

click to enable zoom
Učitavam kartu
Nismo pronašli nikakve rezultate.
otvori mapu
Napredna pretraga
Your search results

Stižu vam turisti iz Njemačke? Evo što bi trebalo znati

Objavljano na 21/03/2016 od ClickToCroatia Team

Njemački državljani i naši dragi gosti su specifični po tome da vole putovati i provoditi svoje slobodno vrijeme na nekoj od egzotičnih destinacija diljem svijeta. Ako se i Vi sami smatrate putnikom, posebice na europskom teritoriju, zasigurno ste primijetili da je na turističkim info šalterima diljem Europe sve dostupno na njemačkom jeziku, ili da pak turističke grupe prilikom obilaska nekog grada izgledaju poput ekipe za afrički safari, u kojoj svi nose bezrukavnike te bež kratke hlačice u kombinaciji sa sandalama i bijelim čarapama.

Ali, nećemo kružiti oko ovog opasnog teritorija zvanog stereotip. Stereotipi o pojedinačnim kulturama i narodima neminovno su dio naše svakodnevnice. Ponekad su čak i korisni, ali sve dok to ima određenu mjeru i nisu pogrdne odrednice nego benigni humor uz kavu. Ipak, tu su i neka korisna znanja koja imaju tendenciju ponavljanja. Činjenica je da su njemački turisti su za sebe izgradili posebnu i prepoznatljivu sliku.

Pa dakle, koje su to prepoznatljive karakteristike njemačkih turista i kako im se može udovoljiti kao domaćin?

Planiranje, planiranje, planiranje

Jedan od najvećih stereotipa o Nijemcima je upravo taj da oni zaista nemaju nikakvog smisla za humor. Zašto je to tako? Svaki prepričani vic ili anegdota oslanja se na efekt neočekivanog. Nešto je duhovito jer su vaša očekivanja o konačnom rezultatu preokrenuta, i vi ćete se nasmijati zavidnoj kreativnosti vašeg sugovornika. Međutim, naši dragi gosti iz Njemačke jednostavno nemaju nepce za ove stvari. Oni isključivo žele znati kako se putuje od točke A do točke B, i što će se eventualno dogoditi ako nešto iskrsne pa moraju koristiti pričuvni plan C. Usputne destinacije i skretanja ih uglavnom ne zanimaju jer su nebitna. Oni vole strukturiranost, organizaciju i pravila.

Ako organizirate jednodnevno razgledanje grada ne bi bilo loše da unaprijed pripremite detaljni plan, koji uključuje dodatne karte, vodiče, komentare i sl. Također, objasnite im opcije gradskog ili regionalnog prijevoza te se pobrinite da imaju sve važne kontakt brojeve ili servisne informacije. Možda ovo zvuči logično samo po sebi, ali njemački turisti vole se osjećati zbrinuto i sigurno na putu (kao i svi drugi turisti), i Vama će sigurno biti zahvalni na uloženom trudu.

Popusti

Ono što sigurno najviše privlači njemačke turiste jesu popusti, kuponi za sniženja i specijalne ponude. Sve ovo se savršeno uklapa u njihovu kulturu točnosti, planiranja i sveukupne pragmatičnosti. Ako iznajmljujete apartmane te želite privući što više njemačkih turista, ne bi bilo loše da svojoj ponudi pridodate i neke specijalne pakete. Na primjer, to može biti kombinacija od sedam noćenja po punoj cijeni, a ukoliko odluče ostati dva tjedna, uključite besplatan doručak ili vremenski ograničenu ponudu s dvadeset ili više posto popusta. Ugodno ćete se iznenaditi kako će se na vašoj online booking listi gostiju ubrzo upisati razni Mülleri, Schönebergeri ili Mayeri.

Hrana

Nijemci su izuzetno ponosni na svoju bogatu kulturu hrane. Kome još nisu poznate bavarske ‚vajsvurst‘ kobasice, mirisni hrskavi pereci, svinjska koljenica ili posebni kiseli kupus ‚zauerkraut‘? Ili ‚špecl‘ rezanci, šnicle? Za sladokusce tu su još i štrudle sa jabukom ili Švarcvald torta. Sigurno već znate da Nijemci vole jaku hranu i pozamašne porcije, a na sve treba dodati i jedno dobro i ukusno pivo. Pića koja su poznata kao ljetno osvježenje su ‚apfelšorle‘, mješavina gazirane vode i soka od jabuke, mineralna voda i naravno, opet, pivo. Nijemci će sigurno poželjeti probati i specijalitete lokalne kuhinje, ali ih razveselite time što ćete u svojoj ponudi imati bar neki specifični njemački specijalitet.

Korisne fraze

Nijemci su savjesni turisti i sigurno će voditi računa da ostave pozitivan dojam na domaćina. Neće uopće biti iznenađujuće ako vas pozdrave s ‚dobar dan!‘ ili ‚hvala‘. Prije nego što krenu na odmor, njemački turisti obično odrade istraživanje o lokalnoj kulturi, narodima i jeziku. Mlađa generacija će Vam se vjerojatno znati lijepo obratiti i na engleskom jeziku, dok ona važnija i brojnija grupa njemačkih turista su nešto stariji, te bilo bi poželjno da koristite barem nekoliko osnovnih njemačkih fraza i pozdrava.

Guten Morgen /guten morgen/ Dobro jutro
Guten Tag /guten tag/ Dobar dan
Guten Abend /guten abend/ Dobra večer
Hallo /halo/ Pozdrav
Bis später /bis špeter/ Vidimo se kasnije
Bis bald /bis balt/ Vidimo se uskoro
Bitte /bite/ Molim
Danke (schön / sehr) /danke/ Hvala (lijepo, puno)
Es tut mir Leid. /es tut mir lajd/ Jako mi je žao
Entschuldigen Sie /entšuldigen zii/ Oprostite
Wie geht es Ihnen? /vi geet es inen/ Kako ste?
Wie heißen Sie? /vi hajsen zii/ Kako se zovete?
Sprechen Sie deutsch/englisch? /šprehen zii dojč/engliš/ Da li govorite njemački/engleski?

Ostavite komentar

amateurfetishist.com analonly.org todominate.org