Resetiranje lozinke

click to enable zoom
Učitavam kartu
Nismo pronašli nikakve rezultate.
otvori mapu
Napredna pretraga
Your search results

Nacionalni parkovi

09/04/2018 od ClickToCroatia Team

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni je otočje koje se nalazi u arhipelagu povijesnog poluotoka Istra, nedaleko od grada Pule. Veliki Brijun, Mali Brijun i 12 otočića poznati su po prirodnim ljepotama i zanimljivim povijesnim nalazištima.

U netaknutoj prirodi Velikog Brijuna, te u Safari parku, Etno parku i ptičjem rezervatu posjetite slonove, deve, zebre i mnoge druge vrste životinja. Brijunski otoci su od Pule (kao cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog čvorišta) udaljeni samo 7 kilometara, a nadomak je Fažana, s kojom su povezani čestim brodskim linijama (15 minuta vožnje brodom).

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati obuhvaća veći dio grupe otoka Kornati, koji su najveći i najgušći sredozemni arhipelag. Kornati su 1980. godine proglašeni nacionalnim parkom i tada su stavljeni pod strogu zaštitu. Površina parka je oko 220 km², a prema otvorenome moru nalazi se posebni podmorski rezervat oko otočića Purara.

Iako su otoci mali, osim kajakaških i jedriličarskih ruta zanimljive su i pješačke rute. Bistro i bogato podmorje zanimljivo je za ronjenje i ribolov. Kornatski Cup posebno je atraktivan za jedriličare.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka obuhvaća 45 kilometara dugi dio rijeke Krke izmedu Knina i Skradina, te donji tok rijeke Čikole. Netaknuta i čista rijeka Krka, sa 7 čarobnih slapova teče u dvije trećine svoje dužine kroz kanjone, sadrži bogatu floru i faunu, s preko 200 vrsta ptica. Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinski buk sagrađena je 28. kolovoza 1895. godine, samo tri dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare.

Na Visovačkom jezeru nalazi se otočić Visovac sa franjevačkim samostanom, bogat dugom kulturnom poviješću i idiličnim perivojem. Franjevci u samostanu se vesele vašoj posjeti!

Nacionalni park Mljet

Otok Mljet nalazi se otprilike 30 kilometara sjevernozapadno od Dubrovnika. Udio šume iznosi oko 90%, što Mljet svrstava u otoke Sredozemlja sa najpošumljenijim i najzelenijim površinama. Malo jezero je kanalom povezano s Velikim jezerom i na njemu je vrlo malen otočić s benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća.

Veslanje kanuom i kajakom do skrivenih plaža i morskih spilja moguće je i izvan granica parka. Posjetite, između ostalog, vrhove s ilirskim gradinama, mjesta tradicionalne arhitekture, te konobe sa specijalitetima otočne kuhinje.

Zbog jednakog naziva u rimskim i kasnije latinskim spisima, Mljet je kroz povijest vrlo često zamjenjivan otokom Maltom. Mnogi povjesničari su uvjereni da su se danas dvije svjetski poznate legende o brodolomima Homerovog Odiseja, te svetog Pavla dogodile upravo na Mljetu, a ne na većoj i u svijetu poznatijoj Malti.

Nacionalni park Paklenica

Krajolikom nacionalnog parka dominiraju kanjoni Velike i Male Paklenice. Pješaćenje uz paralelne kanjone pruža netaknutu divljinu nadomak jadranskih plaža, a ti kanjoni su među najatraktivnijim prirodnim područjima Sredozemlja.

Nacionalni park raspolaže s više od 400 ruta za slobodno penjanje svih stupnjeva zahtjevnosti. Posjetitelje spilja privlače impozantne i mnogobrojne pećine.

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera, najpoznatiji hrvatski nacionalni park, među prvima je uveden na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prekrasni šumski pejzaži između planina Male Kapele i Plješevice sustav su od 16 jezera povezanih brojnim slapovima.

Prašuma bukve i jele Čorkova uvala, te mnogobrojne vrste ptica i spilja dopunjuju prekrasan krajolik. U zimskom periodu snijeg i led prekrivaju brda, šume, jezera i slapove. Tu se nalaze najljepše biciklističke i pješačke staze u Europi. Za plovidbu kanuima može se dobiti posebna dozvola.

Nacionalni park Risnjak

Ovaj planinski masiv, koji se nalazi blizu slovenske granice, povezuje Alpe s Dinaridima i obuhvaća Veliki Risnjak (1528 m) i Snježnik (1506 m). Velike površine pokrivene su starim šumama četinjača, planinskim livadama, te podalpskom i alpskom florom s mnogo endemskih vrsta.

Risnjak je dobio ime po risu, koji obitava u njegovim šumama. Ostali predstavnici divljih životinja na ovom području su medvjedi, vukovi, divokoze, alpski jeleni i divlje svinje, a gorske rijeke i potoci staništa su pastrva i drugih salmonidnih riba. Risnjak je naročito zanimljiv za brdski biciklizam i planinarenje, a rijeka Kupa za kajak i kanu.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit, koji je proglašen nacionalnim parkom 1999. godine, nalazi se u sjevernom dijelu velebitskog planinskog masiva u blizini Senja. S morske strane omeđen je golim stijenjem nad Velebitskim kanalom, a u unutrašnjosti šumovitim ravnjakom. Na Zavižanu (1594 m), koji je izvrsna polazna točka za pješačke i jahačke ture, te izazov za iskusne brdske bicikliste, penjače, paraglajdere i speleologe, nalaze se planinarski dom i botanički vrt. Tamo je 1992. godine otkrivena Lukina jama, do sada najdublja poznata jama u jugoistočnoj Europi (1392 m).

Ova regija krških fenomena svakako je vrijedna posjete. Najpoznatija planinarska staza je Premužićeva staza, koja vodi kroz rezervat Rožanski kukovi, te otvara prekrasne poglede na more i otoke do Raba, te na strogi rezervat Hajdučki kukovi.

amateurfetishist.com analonly.org todominate.org